top of page
  • detectamiant

Per què es necessita un censa d'amiant? per començar, per protegir les persones més vulnerables

Malauradament, alguns municipis no veuen la necessitat de realitzar un cens de l'amiant que hi ha al seu terme municipal. L'amiant ha estat un problema silenciat durant dècades i, el fet que les seves conseqüències triguin a desenvolupar-se en forma de greus malalties respiratòries, fa que per alguns gestors públics, la seva erradicació no sigui una prioritat. Tanmateix, de les moltes causes que justifiquen la necessitat de fer un cens d'amiant a tots els pobles i ciutats del país, la primera hauria de ser sempre la de protegir les persones més vulnerables.



Molts elements d'amiant, especialment les cobertes, conviuen molt a prop d'escoles bressol, col·legis i instituts, cosa especialment greu, ja que el risc de desenvolupar una malaltia respiratòria en el cas d'inhalar fibres d'amiant d'un infant és cinc vegades més gran que el d'un adult. Només a Catalunya, el Govern té detectats 271 centres educatius on cal fer alguna actuació per presència d'amiant. A més, altres edificis amb clara presència de grups de risc, com hospitals, ambulatoris, centres d'adults o biblioteques, tampoc s'escapen de la presència massiva d'amiant els seus voltants.


En el cas de Catalunya, la Generalitat ja fa anys que anuncia un cens d'amiant del país que encara no ha arribat. I, paral·lelament, des de l'abril de 2023, demana a tots els seus municipis que compleixin amb la llei de residus espanyola i facilitin els seus censos d'amiant.






12 views0 comments
bottom of page